Technische gegevens

Wat is EPS?EPS is de afkorting van geëxpandeerd polystyreen.
Geëxpandeerd polystyreen is bekend onder vele namen. Men spreekt ook wel van eps, tempex, piepschuim, isomo, styropor, styrofoam of ps hardschuim

De grondstof voor EPS is aardolie waaruit styreenmonomeer en pentaan gedestilleerd worden.
Door polymerisatie, een scheikundig proces waarbij moleculaire lange kettingen gevormd worden, verbinden de styreenmoleculen zich aan elkaar waardoor polystyreen ( PS ) ontstaat.
Tijdens het polymerisatieproces wordt het pentaan toegevoegd in aanwezigheid van water. Hierdoor verkrijgt het polystyreen de eigenschap dat het expandeerbaar wordt.

Geëxpandeerd polystyreen (eps) is opgebouwd uit korrels die een fijne gesloten celstructuur vormen. Eps korrels bevatten circa 98% lucht en daarmee heeft eps zeer goede isolerende eigenschappen.
Eps (polystyreen) is licht van gewicht, sterk, schimmel en vochtongevoelig, heeft een hoog schokabsorberend vermogen en is 100% recycleerbaar .
Eps is verkrijgbaar in de brandvertragende kwaliteit eps se
Geëxpandeerd polystyreen wordt in verschillende varianten geleverd. Vroeger werd voor de omschrijving van de types de volumineuze massa gebruikt (bijv. 15 kg EPS per m3 voor EPS 15-SE). Momenteel gebruikt men hiervoor echter de max. druksterkte van het materiaal bij 10% vervorming (bijv. max. 60 kPa voor EPS 60-SE).Eps is verkrijgbaar in verschillende druksterktes van eps 60 tot en met eps 400.De hogere dichtheden zijn sterker, zwaarder en dus ook duurder.

EPS60SE voorheen EPS15SE
EPS100SE voorheen EPS20SE
EPS150SE voorheen EPS25SE
EPS200SE voorheen EPS30SE
EPS250SE voorheen EPS35SE
EPS300SE voorheen EPS40SE
EPS400SE voorheen EPS50SE
Eps grafiet
Grijs geëxpandeerd polystyreenschuim (EPS), beter bekend als grijs piepschuim, is een relatief nieuw product op de markt. Door de toevoeging van grafiet ontstaat de grijze kleur en verbetert het isolerend vermogen met 15 tot 20% tegenover klassieke EPS.
Eps grafiet wordt op dit moment nog vooral voor isolatie gebruikt maar het is door het isolerend vermogen ook zeer geschikt voor verpakking.

XPS
Geëxtrudeerd polystyreen kortweg XPS.
XPS is verkrijgbaar met 3 verschillende rand afwerkingen: met rechte kanten, met sponning en met tand en groef.
Xps is verkrijgbaar met een glad oppervlak of een geruwd oppervlak.
Xps is verkrijgbaar in plaat afmeting 1250/2500×600 dikte 20 mm oplopend tot en met 50mm
Het toepassingsgebied van XPS is groot.
In eerste instantie in de bouw en verpakkingindustrie. Nu wordt het ook toegepast door standbouw, decorateurs, industrieel ontwerpers ed.

Eigenschappen:
• Gemakkelijk verwerkbaar
• Zeer vorm- en drukvast
• Sterk isolerend
• Licht
• Ongevoelig voor vocht
• Brandvertragend en HCFK vrij.
• Volledig recyclebaar
• Grondwaterneutraal
• Duurzaam en milieuvriendelijk
• Veilig in verwerking en gebruik

Van Dijk Emballage levert niet rechtstreeks aan consumenten/particulieren.